Summa sidvisningar

fredag 14 januari 2011

D-Vitamin


Hur fan kommer det sig att barn idag eller vuxna med har D-vitamin brist. Det är ju helt sjukt att det kan förekomma vitamin brist i dagens samhälle. För att kroppen skall kunna producera egen D_Vitamin så behöver vi sken i ca 15 till 20 minuter för dags behovet. Men strålningen ifrån dator skärmarna och tv ger inte det tillskottet av det vi behöver. Man kke ska se till och dricka lite mera mjölk och äta mera ost under vinter halvåret, eller äta mera fisk..Nej det är inte nya rön att äta mera fisk.. Och äggvita samt blodpudding är bland det nyttigaste vi kan få i oss. Jag fattar inte bara.. Lägg ner alla jävla tillskott av produkter hälsokost osv. Brustabletter med C-Vitamin är ju så patetiskt.. Käka lite ärter eller ta en kiwi så har ni dagens behov ad det. Äter man som man ska behöver man inte köpa en massa tabletter för o klara sig. Placebo effekten är bra..men det är fan så dyr....

2 kommentarer:

  1. D-vitaminbrist hos människor är vanlig i de mörkare delarna av året utåt polerna på vårt jordklot, det handlar inte om årtalet utan om fysiska och fysiologiska aspekter. Tyvärr behöver du dricka minst 2,5 liter mjölk (berikad, inte vilken som helst) för att uppnå dagsbehovet enligt LMV (INGA livsmedel kan ersätta solljuset ävern om kantareller har ett något bättre D-vitamininehåll än berikad mjölk) som är ganska lågt satt eftersom man tidigare i studier utgått från medelkoncentrationen i blodet hos svenska befolkningen istället för vad kroppen har behov av. Varför? Jo, man börjar nyss komma fram till vissa vaga forskningsresultat kring hur D-vitaminet verkar i kroppen, vaga eftersom att forskning handlar om att utreda hur kroppen fungerar som består av miljontals kemiska reaktioner. Att då förstå hur ett ämne påverkar alla de reaktioner som uppstår när det kommer in i kroppen, vilka reaktioner det delar i och vilka kroppsfunktioner i kroppen är inte direkt något som går fort. Dessutom är all forskning uppbyggd så att många likadana resultat ger fog för en enskild slutsats, det är inte lätt att veta om detta kommer att inträffa eftersom kroppen har så många ämnen i sig och så många reaktioner på gång samtidigt. När forskningen sedan kommit fram till slutsatser så möts den dessutom av en massa kunniga och okunniga som diskuterar sanningshalten i resultaten vilket ytterligare försvårar att informationen kring forskningen får fotfäste.
    Det som fått fotfäste är följande: D-vitaminbrist gör att man blir mer infektionsbenägen, sover sämre kanske pga ökade smärtor i kroppen, blir irritabel kanske på grund av detsamma, lättare blir nedstämd och deprimerad. Är man dessutom "av naturen anpassad" för att leva i sydligare breddgrader så som jag är (be mig inte flytta från mitt födelseland där jag har alla vänner, jobb och familj) så kan man få hudproblem som acne. Svår D-vitaminbrist kan leda till Rakit vilket bl.a. ger ett svagt och deformerat skelett. Jag har lidit av allt ovanstående vet jag numera, sen jag upptäckte vad som tog bort nästan alla bekymmer, sedan några månader tillbaka mår jag bra efter att ha börjat med D-vitamintillskott. Men D-vitaminbehovet är väldigt annorlunda från person till person, en ljushylt och ljusblond person behöver förmodligen inget tillskott. Säkrast är att kolla sina nivåer.

    SvaraRadera